- Was de nieuwe pan met heet watermet behulp van een zachte spons en een druppel afwasmiddel, verwijder de laag bijenwas van beide zijden van de pan. Deze was beschermt de pan tegen roestvorming tijdens opslag.
- Droog de pan goed af. Kies een brander die past bij de grootte van de bodem van de pan.
- Verwarm de pan op matig vuur. Giet ongeveer 1mm olie in de pan en verwarm deze tot de olie begint te roken (draai de pan tijdens het kruidproces om ervoor te zorgen dat de olie de binnenzijden bereikt).
- Na ongeveer drie minuten begint het oppervlak van de pan donkerder te worden. Na ongeveer 10 minuten begint het te roken en wordt de binnenkant bruin (zie video). Bruin is de juiste kleur voor uw pan. Nee, het zal nooit meer zilverkleurig zijn.
- Laat de pan afkoelen en veeg overtollige olie weg met keukenrol.
- Het kruidproces kan herhaaldelijk worden gedaan. Als u het gevoel hebt dat het oorspronkelijke kruidproces onvoldoende was, kunt u het proces herhalen.
- Bij elk gebruik wordt de pan donkerder. Simpel gezegd, hoe meer gebruikt en donkerder het is, hoe beter de eigenschappen van uw koolstofstalen pan zullen zijn.
Een handleiding voor uw eerste stappen met een stalen pan
Koolstofstalen pannen zijn van nature anti-aanbak en gaan levenslang mee. Ze vereisen echter enige eerste zorg om ervoor te zorgen dat ze u goed van dienst zijn.


- Niet in de vaatwasser wassen. Niet laten weken.
- Was de pan bij voorkeur helemaal niet af. Het volstaat om het af te vegen met een papieren handdoek/keukenrol, waarop een druppel olie kan doen.
- Als u de pan moet wassen, droog het dan onmiddellijk af, laat hem niet aan de lucht drogen. Bestrijk het vervolgens met een dun laagje olie om het oppervlak te beschermen.
- Gebruik geen zeer hoge verwarmingssnelheid - booster op inductie of de hoogste instelling op andere kookplaten. Gebruik altijd alleen gemiddelde temperaturen.
- Verhit de pan niet als deze leeg is.

Houd er rekening mee dat koolstofstalen pannen het meest geschikt zijn voor plantaardige oliën met een hoog rookpunt. Dit zijn oliën die bestand zijn tegen de hoogste temperaturen, zoals koolzaad- of zonnebloemolie.
Verwarm de pan voldoende voor het koken. Dit is de enige manier om te voorkomen dat voedsel blijft plakken. Zorg ervoor dat de grootte van de kookplaat overeenkomt met de grootte van de panbodem.
Kook voedsel op gemiddelde temperaturen. Hoge hitte veroorzaakt plakken en verbranden van voedsel.
Draai de ingrediënten niet te vroeg om, maar laat voldoende tijd om een korstje te vormen, zodat ze zichzelf loslaten van het oppervlak van de pan.
De populairste stalen pannen volgens onze klantenbeoordelingen
